Co je třeba vědět o přístroji na permanentní make-up

Proces vpichování je prováděn jehlou, která je vkládána do přístroje. Každý výrobce má svůj vlastní systém upevnění (svorka, závit apod.). Jehla je tedy nedílnou součástí přístroje, bez níž nelze proces pigmentace uskutečnit.

Jehlový systémLUMI pero

Podstatou je, že jehla se musí dostávat do vrstvy epidermis zcela rovnoměrně tak, že síla pigmentace závisí pouze na gravitační síle ruky.

Lidé, kteří s přístrojem nikdy nepracovali, mohou mít pocit, že jehla je v podstatě bez pohybu. Stabilita přístroje však umožňuje přesnou pigmentaci.

Modulární systém

Cartridge neboli zásobník je jednoduše řečeno jehla, která je uložena v plastové konstrukci, s nímž vytváří jednotku. Tento modul je také upevňován k přístroji. Cartridge má většinou pružinu, která vratným pohybem pístu tlačí jehlu, čímž umožňuje pigmentaci.

Cartridge bývá připevněna k přístroji často ”click” systémem  - zacvaknutím.  

Vzhledem k proměnlivému povrchu vrstvy epidermis není tento typ vpichování pigmentu tak vyrovnaný, jako u akupunkturních jehel. Pleť během pigmentace klade zřetelný odpor a je tak zapotřebí větší síly (pevnější ruka).

Někomu vyhovuje systém akupunkturní alternativy, jiní preferují cartridge.

Rozdíly v jehlách

Přístroje s akupunkturními jehlami (systém jehla + cap) nabízí všechny velikostí jednobodových jehel 1R - od 0,12 mm do 0,3 mm. Jehla o průměru 0,12 mm je tenká jako vlas, poměrně měkká, pružná, s téměř mikroskopickou stopou (kresbou). Jehla o průměru 0,3 mm již není tak pružná.

Pro jednotlivé úkony a různé tloušťky pleti používáme různé formy jednobodových jehel. Změnu barvy můžeme docílit nejtenčími jehlami 0,12 nebo 0,14 mm, vláskovou kresbu provedeme pomocí jehel 0,14 nebo 0,16 milimetru, zvýraznění obočí nebo rtů pomocí jehel 0,16 mm nebo 0,18 milimetru, i když jsou techničky, které jsou schopné provádět všechny úkony jen pomocí jehly 0,3 milimetru.

Ve skutečnosti vše závisí na našich schopnostech a smyslu pro krásu. Existuje spousta metod k provádění permanentního make-upu, z nichž každá má své výhody a příznivce a výsledek vede ke spokojenosti nás i našich zákazníků.

Cartridge mívají menší škálu jednobodových jehel 1R, obvykle klasickou „jednu“ o tloušťce 0,3 mm a pak jehlu s tajemně znějícím názvem, který slibuje mnohem přesnější pigmentaci prostřednictvím samotného názvu - nano, micro, HD, ultra …,  jimiž se výrobci pokoušejí popsat vynikající schopnosti „super jehly“.

Opět platí, že při porovnání obou systémů, zásadní věcí je porozumět uspořádání jehel a pochopit, jak je využít.

Jednobodová nebo vícebodové jehly?

Jehly i cLUMI jehlyartridge mají možnosti využití vícebodových jehel - 3R, 5R, 2F, 3F, 5F atd., ve kterých číslo označuje počet jehel a symbol F nebo R jejich uspořádání.
R („round“) znamená kruhové uspořádání a F („flat“) naplocho, v řadě vedle sebe. 

Obecně jehly s více hroty vyrobeny jsou pro to, aby nasytily pleť pigmentem rychleji - ale je tomu tak? Výsledek je spíše opačný. Čím tenčí jehla, tím rychleji pokožkou proniká. Jednobodová jehla díky svému malému průměru do kůže proniká velmi snadno. Pigmentaci lze porovnat s prací jehly v šicím stroji. Jeho stálý pohyb umožňuje při zachování určitých zásad, přesnou saturaci této „látky“ pigmentem.

Když pracujeme s jehlami s více hroty, dochází ke kontaktu mezi dvěma povrchy – pletí a povrchem, který shluk jehel vytváří.
Jak všichni víme z matematiky, existují 3 faktory vytvářející pokrytí . Při PMU je to povrch vpichu, hloubka vpichu a šířka. Tlak vícebodové jehly musí být mnohem silnější, aby zdolal odolnost povrchu pokožky (čím širší styčná plocha, tím větší odpor).

Rychlost jehly

Kosmetičky začínající svou kariéru v této profesi by neměly využívat vysoké rychlosti jen jako důsledek nedostatečně vyrovnaného tlaku jejich rukou. Nezkušenost, nesprávné posouzení pleti a snaha nasytit pleť pigmentem v krátké době může vést k nežádoucím změnám zejména v oblastech, kde je pokožka extrémně jemná (např. citlivá pokožka kolem očí).

Aplikace, které pokožku místy jen jemně prozáří, například dnes populární ombre, vyžaduje rychlou práci rukou a řízené „vtírání“ barvy. Proto není nutné využívat vysokých rychlostí, a správný pohyb ruky je pro tento úkon dostatečné rychlý.

Vytisknout stránku Vytisknout stránku
0.0 0Hodnocení