Seznamte se s tóny pleti

Tón make-upu není pro všechny klientky univerzální. Stejná barva bude na každém vypadat úplně jinak v závislosti na barvě vlasů a očí, tvaru obličeje a tónu pleti.

Při permanentním make-upu pracujete se dvěma barevnými základy: tón pleti a pigmentová barva. Výsledek záleží na propojení těchto dvou barev. Pokud klientka již měla permanentní make-up dříve, bude tento již existující pigment v pleti ovlivňovat konečnou barvu také.

Tón pleti však ovlivňují další faktory (jak se klientka opaluje, jiné problémy s pokožkou, ap.) Pointa je v tom, že tón pleti je důležitější, než se nám na první pohled může zdát.

Odstíny pleti

Tón pleti je studený a teplý. Kromě tónu berte v úvahu, zda je pokožka suchá nebo mastná, jak snadno se opaluje a jak s ní vzájemně působí barva vlasů a očí.

Studené tóny pleti mají porcelánový vzhled s fialkovým tónem kolem očí. Studený odstín pokožky se někdy může jevit jako průsvitný se slonovinově zabarveným vzhledem a modrým tónem kolem očí. Skandinávští a keltští klienti mají tendenci k tomuto typ pleti.

Ruměné zabarvení vypadá růžově nebo béžově. O této pleti lze říct „mající zdravou barvu“. Tento tón pleti je běžný u kavkazských a středoevropských klientů.

Olivová pokožka se jeví jako zlatá bronzová a obvykleji mají ženy se středně nebo tmavě hnědými vlasy. Tento odstín pleti se vyskytuje u středomořských, jihoevropských a jihoamerických klientek.

Nažloutlá nebo slonovinová pleť je častá u asijského a blízkovýchodního obyvatelstva.

Hnědá kůže má studené podtóny s bronzově teplým nádechem. Tento tón pleti najdete u afrických a afro amerických klientek.

Extrémní tóny pletí, jak velmi tmavě hnědé nebo naopak bílé, mající chladný tón s modrými až fialovými podtóny.

Podle počtu bodů v tabulce ve vedlejším sloupci lze určit typ pleti:

Výsledek

  • Typ I (0-6 bodů) – Porcelánově bledá až průsvitná pleť, pihy, blond nebo zrzavé vlasy, modré oči. Velmi citlivá na slunce. Vždy se spálí, nikdy se neopálí.
  • Typ II (7-13 bodů) - Světlá pleť s béžovými podtóny, blond nebo zrzavé vlasy, modré, zelené nebo hnědé oči. Citlivá na slunce. Obvykle se spálí, opálí se minimálně.
  • Typ III (14-20 bodů) - Krémově světlá pleť s nádechem růžové, béžové nebo olivové, jakákoliv barva vlasů a očí, běžný typ. Pleť citlivá na slunce. Někdy se mírné spálí, opaluje se stejnoměrně.
  • Typ IV (21-27 bodů) - Mírné hnědá pleť, minimálně citlivá na slunce. Typický je středomořský olivový tón pokožky. Zřídka se spálí, opaluje se dobře.
  • Typ V (skóre 28-34) - Tmavě hnědá pleť, typy pleti obyvatel Středního východu nebo Latinskoameričtí obyvatelé. Velmi zřídka se spálí, opaluje se velmi snadno.
  • Typ VI (skóre 35+) - Hluboce pigmentovaná tmavě hnědá až černá pleť. Nikdy se nespálí, opaluje velmi snadno.
users.png  Fitzpatrickova škála
Vytisknout stránku Vytisknout stránku
0.0 0Hodnocení