print Vytisknout stránku

Flavonoidy

Jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou známé pro své antioxidační účinky. Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy.

V souvislosti s působením na lidské zdraví se flavonoidy často zmiňují u vína, které je obsahuje ve větším množství. Proto je víno považováno za výborné pro lidi se srdečně-cévními obtížemi. Flavonoidy regenerují a zpevňují cévy.

  • Příkladem může být látka rutin, známá z přípravku ascorutin, běžně prodávaného v bez lékařského předpisu v lékárnách. Rutin nalezneme také v borůvkách.
  • Dalším flavonoidem je např. citrín obsažený v blankách dužniny citrusových plodů, především ve vnitřní bílé slupce s nahořklou příchutí pod kůrou plodu.

Velké množství flavonoidů se nalézá též v plodech ostropestřece mariánského nebo aronie, tzv. černého jeřábu. Některé flavonoidy jsou silnými antioxidanty. Mezi nejsilnější patří flavonoidy ostružin, malin, lékořice, černého rybízu, granátového jablka, červených grapefruitů, oliv a olivového oleje, červeného vína, kakaa, borůvek a rajčat.

0.0 0Hodnocení